Hur viktigt är svenska språket egentligen?

Hur väl måste nyanlända lära sig svenska innan de får in en fot på arbetsmarknaden? Den frågan lyfts i Hanne Kjöllers ledare som publicerades i DN förra veckan

Huruvida det svenska språket är viktigt eller inte är egentligen inte frågan här. Svenskan är självklart en oerhört viktig del i integrationen. Frågan är hur viktigt det är för att få ett jobb?

Framöver så måste vi fundera på beteende och hur vårt beteende vad gäller arbetsmarknaden påverkar möjligheten för nyanlända att få ett jobb. Språkkunskaper sänker trösklarna till att få jobb, men samtidigt som nyanlända deltar i SFI och andra integrationsprogram måste vi sänka jobbtrösklarna och våga anställa personal som kan kommunicera på engelska. flykt

Sanningen är, som Kjöller skriver, att många anställer engelsktalande inom olika serviceyrken som kräver kommunikation till kunder. Dessa engelsktalande har dock gemensamma drag: ljus hudpigmentering och engelska som modersmål, sannolikt så är de ursprungligen från England eller USA.

Frågan är varför det skulle göra något om denna person talade engelska med en brytning? Precis som vi svenskar, finnar och norrmän talar engelska med mer eller mindre brytning.

Självklart finns det jobb där språket är en nödvändighet. Men vad som också är en nödvändighet är att omvärdera på vilka arbetsplatser som just det svenska språket är det.

Låt oss lista några jobb där kunskap inom engelska bör räcka:

  • Servering
  • Butiksjobb
  • Städjobb
  • Byggjobb
  • Receptionistjobb
  • Kassajobb
  • Lagerjobb
  • Transportjobb (taxi etc.)

Sänk trösklar, sänk språkkrav och våga anställa arbetsvilliga individer som kommunicerar på engelska. Det hjälper företaget, individen, integrationen och inte minst samhället.

maddesignatur
Madeleine Westerlund
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s