yobguiden: respekt

Respekt – Vi respekterar alltid varandra, oss själva, vår omgivning och den som betalar vår lön samt uppmuntrar till tolerans och konstruktiv återkoppling I alla transaktioner.

Det borde vara tämligen självklart att man som arbetstagare visar respekt för sin arbetsgivare och vice versa, på arbetsplatsen under arbetstid så gäller det självklara. Lyssna, utför dina uppgifter och jobba fokuserat – det är inte okej att scrolla runt på mobilen ”i en minut” (det blir oftast fler).respekt.jpg

Men det finns vissa gränser som suddas ut i dagens samhälle. Dessa gränser behöver vissa, i synnerhet arbetsgivare, påminnas om. Detta är kopplat till tillgänglighet.

Vi är ständigt uppkopplade, mobilen ger oss konstant tillgång till sociala medier, e-mail etc. De flesta personer går att få tag i inom säg… 10 minuter. Men detta innebär inte att en arbetsgivare har rätt att skicka sms, eller ringa hur som helst när du inte är på jobbet.

Självfallet finns det undantag, men det ska vara just det – undantag. 

Vi är så pass tillgängliga att vår lediga tid minskar mer och mer. Hittar du en chef som tydligt visar respekt för din lediga tid genom att undvika att kontakta dig när du är ledig och ursäkta sig när det väl behövs har du tur, för idag är det långt ifrån en självklarhet.

Respekteras inte din lediga tid får du dra dina egna gränser trots att det är riktigt svårt. Ibland måste det vara okej att inte svara i mobilen.

maddesignatur
Madeleine Westerlund
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s