Om tillit, kritisk massa och andra kriterier i delandeekonomin

Idag var vi på frukostmöte på Kulturhuset om ”Delningsekonomin”  arrangerat av Stockholm IT Region. Tack för ett mycket bra initiativ med bra tajming! Nästa år kommer det sannolikt vara dubbelt så många deltagare. Vi hoppas naturligtvis att yobeeda bjuds in som talare, så klart, som Sveriges smarta arbetsförmedling 🙂

IMG_8200

yobeeda designades för  #delandeekonomin som en alternativ smart mötesplats för korta jobb  där arbetsvilliga, tillgängliga och bokningsbara arbetstagare (yobtakers) görs synliga när arbetsgivare (yobmakers) har behov att söka-boka-betala-betygsätta för ett kort jobb. Affärsmodellen och processtjänsten är unik i sin nuvarande form i sitt nuvarande C2B segment.

Delningsekonomin förändrar de ekonomiska förutsättningarna i grunden.  yobeeda förändrar på hur vi delar vår tid och personal, och förhoppningsvis möjliggör vi även flytten från att ”ha en vikariepool” till att ”ha en vikariepoolare”, ett beteende de mindre bemanningsbolagen måste skaffa sig i en hårt konkurrensutsatt marknad där deras strategiska värde är att ha full kontakt med arbetsbehovet som lokala fixare.

Det var på tok för mycket  fokus på lagar och regleringar som skall/måste följas i delningsekonomin (nästan lite negativt) och det var för lite fokus på nyttan, det strategiska värdet och affärsmodellerna, tycker vi. Allt nytt skrämmer såklart och bryter inarbetade begrepp. Digitaliseringen går fortare än anpassningen!

Samtidigt var det en del ord som stack ut som ”Tillit” och ”Kritisk Massa”. Det hänger ihop. All delningsekonomi är i botten en plattform för tillgång och efterfrågan, oftast just nu och lokalt.

Kritisk massa är den största utmaningen i delningsekonomin

yobeeda har två principer för kritisk massa när det gäller vår nisch: korta jobb, lokalt.

  • alla kan göra något, någon gång, någonstans, för någon (yobtaker)
  • alla som söker någon skall hitta någon (yobmaker)

Det måste finnas tillräckligt många av varje för att bägge skall se någon nytta av denna mötesplats. Om man aldrig blir bokad ledsnar man. Om man aldrig hittar någon, ledsnar man. Det är därför viktigt att få in många snabbt av varje samtidigt som man sätter en rätt förväntan på att ”Vi just nu fyller hyllorna”. yobtaker har ett eget ansvar att göra sig attraktiva och bokningsbara med en komplett profil. Vi ser till exempel hellre att många använder yobeeda lite än att få använder yobeeda ofta. En sådan här mötesplats berör alla, någon gång, precis som Blocket. Ansvar är därför en av våra fem värderinger. (De andra är innanförskap, transparens, respekt och enkelhet).

Tillit

  • Betyg: Varje arbetspass resulterar i att yobtaker och yobmaker betygsätter varandra (anynonymt  respektive direkt).  Över tid byggs en ratingprofil upp som gör det sannolikt att personen är bra.
  • Referenser: Varje yobtaker kan peka på referenser som kan gå i god för dem

Vi jobbar ständigt på kompletterande tjänster och relevant information som skapar tillit. Man kan ju alltid boka någon för ett kort möte (kort jobb) och bilda sig en egen uppfattning. Utmaningen där är att bygga sin virtuella vikariepool i tid, innan man behöver den. yobtaker kan redan tagga sig företag innan företag söker någon.

Lagar och regler

Detta med skatter och regleringar nämndes flera gånger vilket kändes tjatigt. Alla vill i grunden följa lagen. Samtidigt känner vi oss mycket stolta att kunna lova att alla som bokas för korta jobb via yobeeda får som utgångspunkt:

  • dokumenterat avtal för respektive jobb (vilket LO gillar)
  • överenskommen lön med ob, semestersättning och annat tillägg inom 4-6 dagar, minus källskatt
  • alla är försäkrade (genom Länsförsäkringar)
  • ett betyg för respektive pass, klicka i + fritext man kan välja att lägga in i sin profil

yobmaker får sammanställt underlag för skatteinbetalningar och soc varje månad (det gillar Skatteverket)

Vill man göra korta jobb rumsrena på yobeeda kan man göra detta till ett mycket lågt pris. De flesta vi möter vill vara goda. Vi kallar detta yobmaker beteende #BEEgood. Inom ramen för #CSR har vi så kallade donorBEES som kan donera pengar som oavkortat går till lön till en andra part (yobtaker) som absorberas av en tredje part (yobmaker). Det finns pengar. Det finns goda företag och individer som kanske bara vill vara med och bygga en bättre och hållbar arbetsmarknad. Det finns jobb. Det finns undersysselsatta lokalt. Överallt.

Det finns med andra ord inga invändningar kvar mot korta jobb via yobeeda. Oron som kommunicerades via frukostmötet är  med andra ord en icke debatt, för oss, och vi hävda på det goda exemplet. Alla korta jobb, enkla jobb, spontana jobb, tillfälliga jobb, vikariejobb, sommarjobb — är vita. Har du några myter om eller invändningar mot korta jobb så hör av dig till info@yobeeda.com så bemöter vi dem gärna och/eller komplettera vår tjänst.

Vi skapar med andra ord en ny arbetsmarknad med en lösning som gör motsvarande 30,000 heltidsjobb synliga i Sverige, vita jobb som inte bokas idag. Alla vinner. Do the math!

Tillsammans kan vi ”eliminera friktionsarbetslösheten för korta jobb” genom att #BEEgood eller #BEEavailable.

yobeeda är därför bra för ökad integration då varje möte => kontakt => kort jobb => fast jobb?

yobeeda  – a game change

PS Följs oss gärna på twitter@yobeeda och/eller facebook/yobeeda !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s