Yobguiden: Hållbarhet & Transparens

I dagens yobguide vill jag prata lite om yobeedas värderingar. Närmre bestämt Transparens & Hållbarhet. Såhär har vi skrivit om dessa på vår hemsida:

Vi avser att driva vår verksamhet så öppen och enkel som möjligt. Vår målsättning är en hållbar arbetsmarknad, en optimal språngbräda till nästa jobb genom att minska trösklarna för att anställa, eliminera friktionsarbetslösheten för korta jobb och samtidigt möjliggöra en juste process. Vi kompletterar befintliga system och strukturer med en unik lösning, den första av sitt slag. Vi har, till skillnad mot bemanningsbolag och rekryterare knappt någon overhead. Det är inte hållbart att alla företag sitter på sina egna vikariepooler. Alla borde finnas på ett ställe. Det är vidare inte hållbart att varje kommun upphandlar exklusiva system för vikariehantering för miljoner.

Vad innebär detta för någon som ska anställa och någon som vill bli anställd?

Transparens. yobguidentb

Det innebär att du som arbetssökande behöver vara transparent i din presentation. Detta är du genom att vara ärlig om vilka erfarenheter du har och uppger dem i ditt CV, om ditt CV gapar tomt så säger det arbetsgivaren att du egentligen inte bryr dig om att bli anställd.

Det innebär att du som arbetsgivare är ärlig med vilka förväntningar du har på din personal och tydligt kommunicerar dina förväntningar till dem. En transparent arbetsplats karaktäriseras av god kommunikation och förståelse för vem som ska göra vad och när det skall göras.

Hållbarhet.

Hållbarhet innebär att du som arbetssökande söker jobb du känner att du kommer klara av. Det är inte hållbart att söka jobb där du själv inte anser att du har rätt förkunskaper. Det innebär även att du som arbetssökande tar ansvar och förbereder dig inför jobbet på ett lämpligt sätt. Krävs det att du ska klara att bära tre tallrikar med en arm – öva hemma! Kräver jobbet att du snabbt ska lära dig restaurangens meny eller kunna rekommendera vin till maten  – kom till jobbet lite tidigare och läs igenom menyn flera gånger och fråga övrig personal vilket vin de skulle rekommendera och varför. Det krävs mindre ansträngning än du tror att förbereda dig.

Som arbetsgivare innebär hållbarhet att du ger tydliga instruktioner och förbereder den anställde på vad som behöver göras och i grova drag hur du förväntar dig att uppgiften ska genomföras. Dålig handledning bäddar för en ohållbar jobbsituation för dina anställda och kommer oundvikligen leda till missförstånd och sämre resultat i arbetet. I det långa loppet är dålig handledning förödande för hela företaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s