Yobguiden: Löneförhandla på rätt sätt

En löneförhandling sker dels vid anställning (dock så handlar det samtalet mest om att arbetsgivare och arbetstagare har ungefär samma förväntningar på lönen som kommer erbjudas) och dels vid årliga möten med chefen.Att löneförhandla kan kännas ganska känsligt, då det är starkt kopplat till prestationer och personliga uppfattningar, och blir därför ganska svårt. Förhandlingen handlar dessutom inte bara om rationella argument, utan även om en hel del psykologi.


Tänk på att:
Det är viktigt att du innan förhandlingen bestämmer dig för vad du vill ha ut av mötet: valöneförhandlar går din smärtgräns? För att bestämma var din smärtgräns ska ligga är det bra att göra efterforskningar och se över vilken lön personer i din ålder, med din utbildning och erfarenhet brukar få för det arbetet du utför. Fundera sedan över dina argument, varför förtjänar du den här lönen?

Argumenten du använder ska peka på fakta. Se tillbaka på den senaste tiden och fundera kring vilka insatser du gjort som är värda att peka ut. I detta läge kan du även stödja dina argument med din research angående vad andra i branschen tjänar. Tyvärr så räcker argument sällan så långt som vi skulle önska. Visa därför empati och förståelse för din chef och för företaget, då kommer det vara lättare att nå en överenskommelse med chefen. Människor blir mer positivt inställda till personer som visar förståelse.

Slutligen, ett bra tips är att be om betänketid! Det är oftast inte en jättebra idé ett ta ett impulsbeslut på plats. Det är bra för dig att få möjligheten att tänka igenom ditt beslut hemma i lugn och ro, dessutom visar du att du tar jobbet och beslutet på allvar och framstår som mer seriös om du ber om betänketid.


Undvik:
Se till att du är förberedd och undvik att gå in i mötet eller intervjun utan en idé om vad du borde tjäna och var din smärtgräns ligger. Bland det sämsta du kan göra är att inte kolla upp marknadsläget, vad andra i samma position som du tjänar.

Undvik också att bara se till dina egna behov. Visa för din chef att du inte bara vill det bästa för dig själv utan även är lyhörd för företagets situation och behov. Se också till att du får betänketid, kom ihåg att det får dig att framstå som en seriös person!

Källa: Metro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s