Yobguiden: Inför anställningsintervjun

När du väl blivit kallad på en anställningsintervju kan det kännas retligt nära till en faktiskt anställning. Men du har antagligen fortfarande konkurrens av andra så det gäller att göra ett bra intryck under din anställningsintervju. I detta inlägg ger vi er 5 tips, anställningsintervjunhämtade dels från vad bemanningsföretag och andra rekryterare säger, men även från egna erfarenheter.

Intervjun är även ditt tillfälle att lära känna företaget och ta reda på om det är rätt arbetsplats för dig! Var noga med att känna efter om du kommer trivas på företaget och med deras kultur, känner du redan vid intervjun att det känns olustigt så får du tänka efter en extra gång innan du går vidare i processen.


 • Förbered dig

Föreställ dig att du kommer till ett språkprov oförberedd, hur tror du det kommer gå? Kommer du briljera eller kommer det kanske gå mindre bra? Samma princip gäller inför en anställningsintervju. Läs igenom jobbannonsen igen och fundera över vilka egenskaper du har som gör att du tycker du passar för tjänsten. Läs även på om företaget och deras verksamhet.


 • Vanliga frågor

Bland de frågor som dyker upp på anställningsintervjun är de flesta relativt återkommande oavsett vilken intervju du går på. Därför är det bra att i förväg fundera på vad du skulle svara om någon av dessa frågor dyker upp. Att skriva ner ett ordagrant svar kommer inte hjälpa dig, utan försök istället att vara mentalt förberedd på hur svaret kommer låta i grova drag. I slutet av detta inlägg listar vi de vanligaste frågorna som ofta dyker upp på anställningsintervjun.


 • Dina frågor till arbetsgivaren

Att komma förberedd med egna frågor till arbetsgivaren ger ett seriöst och professionellt intryck. Därför är det bra att fundera igenom vad du vill ha svar på? Många går till intervjun med inställningen att ”nu ska arbetsgivaren se om jag passar för tjänsten”, men faktum är att det är lika viktigt att företaget och tjänsten passar dig och dina värderingar. Så ta tillfället i akt och fråga om hur ny personal brukar introduceras eller hur du kan förvänta dig att en helt vanlig arbetsdag kommer se ut.


 • Fundera över ditt kroppsspråk

Denna punkt är relativt finkänslig. Tänker du för mycket på kroppspråket kommer du framstå som stel och osäker, men om du anstränger dig och tänker på hur du för dig lite lätt så kommer du ge ett professionellt och tryggt intryck. Så vad är det du ska fundera på? Ögonkontakt: var inte rädd för att behålla en ögonkontakt med personen som intervjuar och var stadig i blicken. Hälsningen: Hälsa på intervjuaren med ett stadigt handslag, ge ett lagom tryck – ett för svagt handslag ”den döda fisken” ger inte ett särskilt positivt intryck. Här är ögonkontakt särskilt viktigt. Hållning: Försök slappna av och sitt ledigt i stolen, det är helt okej att gestikulera med händerna – då framstår du som engagerad. Men var försiktig, om du gestikulerar för mycket kan du framstå som nervös eller stressad (fundera själv över någon som använder överdrivet kroppsspråk vid en presentation). Det viktigaste under intervjun är att utstrålar en självsäker och positiv attityd.


 • Efter intervjun

Efter intervjun är det inte så mycket för dig att fundera över, men det kan vara trevligt att skicka ett tack-mail och eventuellt komplettera med någon uppgift som diskuterades under intervjun. Hör du inget från arbetsgivaren som intervjuade dig på 14 dagar kan du ringa för återkoppling. Fick du inte jobbet? Ingen fara! Alla tillfällen för intervju är bra träning!


Vanliga frågor:

 • Berätta lite om dig själv
 • Vilka är dina styrkor?
 • Vilka är dina svagheter?
 • Berätta lite om dina tidigare erfarenheter
 • Vad är ditt löneanspråk?
 • Hur hanterar du en stressig situation?
 • Nämn ett exempel när du tagit initiativ/arbetat bra i grupp etc.
 • Var ser du dig själv om fem år?

Källor:

http://karriarradgivning.monster.se/intervju/forbereda-intervju/anstallningsintervju-5-tips/article.aspx
http://karriarradgivning.monster.se/intervju/intervjufragor/vilka-ar-det-vanligaste-intervjufragorna/article.aspx
http://www.anstallningsintervju.se/vanliga_intervjufragor.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s