Yobguiden: Optimera ditt personliga brev

Att skriva ett personligt brev till en arbetsgivare kan vara bland det svåraste som finns när man ska söka jobb. Frågorna du ställer till dig själv är många: hur ska jag börja? vad ska jag skriva om? hur särskiljer jag mig från alla andra personliga brev? hur personlig ska jag vara? I detta inlägg vill vi ge dig lite vägledning och vi hoppas att det kan hjälpa dig komma igång med brevet du ska skriva.Personligtbrev, skriva personligt brev, tips personligt brev

1.Hur ska jag börja?

I engelskan är det ganska enkelt, vet du inte vem du adresserar skriver du helt enkelt ”to whom this may concern”. I svenskan är det inte helt så lätt. Personligen har jag alltid tyckt att just öppningsfrasen är det svåraste, när jag väl skrivit den brukar det flyta på ganska bra. Det finns ingen öppningsfras som är ”rätt” och jag vill inte heller ge dig ett handfast förslag att förhålla sig till. Men jag vill dela med mig av två generella råd: 1. inkludera en målformulering, tex: Jag är en aktiv och engagerad butiksförsäljare som letar efter nya utmaningar. 2. se till att komma igång, skriv bara något! Du kan ändra öppningsfrasen när du skrivit klart resten av brevet. Ofta måste det tomma pappret framför dig fyllas med text innan de bästa idéerna och formuleringarna tar form.

2. Vad ska jag skriva om?

I ett personligt brev har du möjligheten att utveckla det som står i ditt CV. Där har du nämnt dina tidigare erfarenheter och kanske kortfattat, i form av nyckelord, skrivit om dina arbetsuppgifter. Skriv mer utvecklat om de arbetsuppgifter du hade som är relevanta för positionen du söker. Till exempel: Under min tid på ICA genomförde jag i huvudsak kassaarbete, detta innebär att jag har fått en god känsla för service, kan hantera kassasystem och har lätt i kontakten med kunder.

3. Hur särskiljer jag mig från andra personliga brev?

Att särskilja sig från andra är inte lika viktigt som att brevet är välskrivet och just personligt. I ett välskrivet brev är språket korrekt, och slang ska inte bara undvikas utan det ska helt enkelt inte förekomma. Ett personligt brev innebär inte att du ska beskriva ditt privatliv utan det innebär snarare att du har skrivit ett brev anpassat efter jobbet du söker. För att visa att du anpassat brevet efter tjänsten är ett tips att få in ord som används i annonsen, skriver de att de söker en social och noggrann person – skriv att du är en social och noggrann person, ge gärna exempel på erfarenheter där dessa egenskaper har fått komma till användning. Använd också företagets namn någonstans, till exempel efter att du beskrivit dina tidigare arbetsuppgifter kan du skriva: ”Därför skulle jag vara en bra kandidat för positionen som -positionen- hos -företaget-”

4. Hur personlig ska jag vara?

Du behöver inte, och bör inte, vara särskilt personlig. Det räcker med att skriva ett kort stycke om några hobbies du har i slutet av brevet. Fundera en extra sväng över vilka hobbies du väljer att presentera, här är det bra att inte sticka ut för mycket. Har du särskilda hobbies som är hälsosamma (tex. träning) eller som utvecklar dina färdigheter på något annat sätt? Då är dessa bra att nämna!

yobeeda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s